עוני מחזור – ומה עם ישראל?

עוני מחזור - ומה עם ישראל?

בפברואר של שנת 2021, ניו זילנד הכריזה כי מוצרי ההיגיינה הנשיים יחולקו בחינם בשירותים של בתי הספר של המדינה. הדבר בא בעקבות החלטתה של סקוטלנד לסבסד את מוצרי ההיגיינה בחינם לכלל הציבור הזקוק להם. בישראל לא נראה כי ישנה יוזמה כזאת, במיוחד כי מדינת ישראל היא אחת היקרות כאשר הדבר נוגע במחירי מוצרים אלו (לפי תחקיר דה מרקר משנת 2016).

צילום: Karolina Garbowska
במדינת ישראל, האישה הממוצעת תוציא כ-15,625 שקלים במהלך חייה רק על מוצרי היגיינה. בסקוטלנד הבינו כי מדובר במוצר צריכה בסיסי שכחצי מהאוכלוסייה עושה בו שימוש קבוע, אך בישראל זה לא המצב. בישראל שמים על מוצרי ההיגיינה החד פעמיים מס ערך מוסף, מס שמוסיפים אותו על מוצרי מותרות לא הכרחיים, למרות חשיבותם עבור חצי מאוכלוסיית המדינה.
רז דגני, סטודנטית בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב מסבירה בפוסט בפייסבוק אשר prxה בינואר: "בעולם המערבי נשים תלויות בשימוש במוצרי היגיינה כדי ללמוד ולעבוד. תלמידה בת 13, סטודנטית בת 21 ואישה שעובדת מחוץ לבית תאלץ להיעדר מהלימודים או ממקום עבודתה שבוע בכל חודש, כלומר, כשלושה חודשים בשנה. היעדרות זו עלולה להביא לכישלון בלימודים ולפיטורים ממקום העבודה."
אמיקה ג'ורג', אשר הקימה את קהילת Free Period, או מחזור בחינם, מספרת בהרצאתה ב-TED, כי נשים רבות מסביב לעולם סובלות מ"עוני מחזור". עוני מחזור הוא המצב בו נשים הן עניות מידי מכדי להרשות לרכוש לעצמן מוצרי היגיינה, ולכן, כאשר הן במחזור, הן בוחרות להישאר בביתן במקום ללכת לעבודה או לבתי הספר, מה שמשאיר אותן בתוך מעגל העוני. בזכות הקהילה שאמיקה הקימה כנערה מחדר השינה שלה, ניתן למצוא בשירותים של בתי ספר ואוניברסיטאות באנגליה מוצרי היגיינה בחינם.
אמיקה ג'ורג'
בזכות אמיקה, ובזכות ארגונים רבים אחרים מסביב לעולם העוסקים בעוני מחזור, מדינות כמו קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה והודו החליטו לבטל את המס על מוצרי ההיגיינה. בישראל, לעומת זאת, לא נראה כי ישנה מודעות לתופעה, לפחות לא מנקודת מבט ממשלתית. למרות שהתחקיר של דה מרקר נעשה בשנת 2016, המחירים לא השתנו. כמו כן, לא נראה כי ניתן למצוא מוצרי היגיינה בבתי ספר ובמוסדות אקדמיים בישראל, למרות המספר הרב של נשים הנמצאות בהם.